От ГЕРБ предлагат два варианта, с които държавата може да закупува горива на по-ниски цени. Това обяви Делян Добрев по време на брифинг на партията. 

“От 27 февруари разлика в цената между сортовете Бранд и уралския нефт почти няма - те се движат около 0%. От началото на войната цената на уралския нефт драматично пада - до минус 40%”, обясни Добрев и показа графики на хода на цените през последните месеци. 

“От началото на войната нас ни мамят с 1 лев на литър, защото “Лукойл Нефтохим” преработва уралски нефт, а не Брент”, каза още Добрев. Той заяви, че от партията предлагат две решения, с които не се нарушава конкуренцията, но в същото време пазарната цена ще се нормализира и ще падне на 2,50 лв. на литър.  

Андрей Делчев: Горивата у нас ще продължат да поскъпват

Първото им предложение е БЕХ да конкурира “Литаско”.



“Държавата ще купува от руските барели, ще плаща на “Лукойл нефтохим” по 10-20 стотинки и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50лв. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лв. Така не се нарушава конкуренцията”, обясни първия вариант Делян Добрев.

При вторият от ГЕРБ предлагат да се сложи акциз в рамките на 1 лев преди преработката на горивото.

“Държавата го прибира в държавния бюджет  и оттам компенсираме 1 лев на литър за всеки - служебна кола, транспортна фирма, тирове, автобусни превозвачи. Така се нормализира пазарната цена и пада на 2,50лв.”, поясни Добрев.

По неговите изчисления така в държавата ще влизат 3,5 млрд. лв. на година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg