Кипърската църква ще инвестира 100 млн. евро в луксозен 5-звезден хотел на плажната ивица на западния бряг на острова. Строителните разрешения бяха издадени след остри спорове, свързани с археологически находки.

Инвеститорът на хотел „Diamond Essence” - Светата Архиепископия на Кипър, получи екоразрешение от Отдела по околна среда за изграждането му. Одобрението от държавния орган бе дадено 5 години след първоначалното заявление и проправя пътя към издаването на окончателния строителен лиценз.

Минимална заплата от около 950 евро ще въведе Кипър

8-етажният хотел ще се намира в района на Пафос, на западния бряг на острова, върху плажни парцели, собственост на Архиепископията.

Луксозният комплекс ще разполага с близо 500 легла, ресторант, магазини, уелнес център, винарска изба и други помещения. Изграждането на съоръжението ще продължи две години и половина.

istock
istock

Заедно със старта на строителните работи за него ще започне и издигането на две 12-етажни жилищни кули на съседния парцел, също принадлежащ на Архиепископията.

Даването на „зелена светлина” за църковния инвестиционен проект бе забавено заради откритите при разкопки на парцела редица археологически находки - останки от древни съоръжения, сгради от елинистическата епоха, древен водопровод. След продължителни и остри спорове между Светата Архиепископия и Отдела по антиките плановете за хотела бяха преработени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg