Кипър се подготвя да въведе до края на годината национална минимална работна заплата. Президентът Никос Анастасиадис се среща днес със социалния министър и представители на работодателските и синдикални организации, за да финализира консултациите по нея.

Въвеждането на национална минимална работна заплата в Кипър е приоритет на правителството и от нея ще се възползва всеки десети работещ в страната, посочва социалното министерство.

Тристранните преговори между социалните партньори се водят активно повече от осем месеца, но досега не е постигнато споразумение по спорни въпроси като нейния размер, актуализация и условия за прилагане. Според досегашни неофициални изказвания възможно е първоначално тя да бъде около 950 евро.

Евростат: България е с най-ниска минимална заплата

Кипър е една от малкото страни-членки на Евросъюза, в които няма минимална работна заплата, валидна за цялата икономика. Само за 9 професии е въведено минимално стартово възнаграждение от 870 евро, което се повишава до 924 евро след шест месеца непрекъсната работа.

istock
istock

Синдикатите настояват за спешното ѝ въвеждане и обвързването ѝ с колективните трудови договори.

Двете работодателски организации обаче смятат, че влошената икономическа ситуация, растящата инфлация и голямата несигурност пред бизнеса не са подходящи условия за прилагането ѝ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg