Гръцките туристи потеглиха за ски курортите в България, а българските - към хотелите в Северна Гърция. Хотелиерите в южната ни съседка не вдигнаха цените на услугите за празниците.

За активен туризъм за празниците в двете посоки между България и Гърция, съобщават туристическите агенции.

Въпреки наложените ограничения и мерки любителите на зимните спортове отново потеглят за България.

При какви условия ще се карат ски тази зима

Банско за поредна година е предпочитана дестинация за гърците през зимата, но се увеличават и туристите за Боровец и Пампорово, отчитат гръцките туроператори.

Не са малко и желаещите да отидат на спа-почивка във Велинград и Хисаря.

istock
istock

Изискването за влизане в Гърция с отрицателен тест за всички не отказва и българите да посрещнат празниците в Гърция. Хотелиерите съобщават, че са малко анулираните резервации от български туристи след антиковид мерките.

Поради ограниченото време по празниците повечето българи са резервирали хотели в северната част на страната, но има и желаещи да прекарат няколко зимни дни на островите поради ниските цени сега.

Очаква се 20% поскъпване на нощувките в хотел

Няма увеличение на туристическите пакети за посрещане на Коледа и Нова Година в Гърция, информират хотелиерите.

Междувременно гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви нов пакет от ограничителни мерки заради навлизането на варианта Омикрон на корованируса в Европа, съобщи телевизия Скай.

Новите рестрикции ще влязат в сила от 6 ч. сутринта на 24 декември и ще бъдат в сила до 2 януари.

istock
istock


По силата им носенето на маска става задължително както в закритите обществени места, така и на открито. Това се отнася и за заведенията за хранене и фитнес салоните.

В супермаркетите и в обществения транспорт ще бъде задължително да се носи двойна маска или маска от стандарт N95.

Пътниците, които ще влизат в Гърция с PCR тест, ще бъдат задължени да го повторят на втория и на третия ден от пристигането си. Още на 19 декември страната въведе задължителен предварителен тест за всички пристигащи.

Остава в сила препоръката гражданите да си правят самостоятелен тест преди всяко излизане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg