Цените на хотелите падат. Европа усети сериозно удара по туризма, предизвикан от коронакризата.

Най-големият спад в хотелските цени се наблюдава в Амстердам (от 140 до 98 евро, 30%), Барселона (от 141 до 99 евро, 29%), Дъблин (от 164 до 119 евро, 27%) и Рейкявик (от 156 евро до 117%), пише електронното издание на Kathimerini.

Според индекса на цените на онлайн платформата Trivago, средната цена на хотелска стая в Атина е спаднала малко над 20% от миналия юли до 84 евро от 107 евро, което прави столицата на Гърция една от шестте най-евтини градски дестинации заедно с Лисабон, но по-скъпа от Москва (49 евро), Варшава (56 евро), Истанбул (58 евро) и Мадрид (78 евро).Цените на хотелите в Лондон и Истанбул, подобно на Атина, паднаха с 20% спрямо предходната година.

В региона на Атика хотелите се сблъскват с доста трудности, породени от пандемията. Не само, че почти няма посетители, но и много потенциални туристи декларираха, че са готови да отменят пътуванията си в чужбина, ако трябва да носят маски или да представят на коронавирусен тест.

Петте най-скъпи европейски дестинации са Цюрих (168 евро), Лондон (126 евро), Париж (125 евро), Дъблин (119 евро) и Рейкявик (117 евро).

istock
istock

Евентуална втора вълна на пандемията би довела до нови ограничения за пътуване из цяла Европа.

Неотдавнашно проучване на фирмата YouGov за пазарни проучвания показва, че поне половината от британски, френски и немски туристи - три от петте най-важни пазари за Гърция по отношение на доходите - по-скоро биха отменили плановете, отколкото да бъдат подложени на тестване и задължителното използване на маски, пише още изданието.

Вирусът изхвърли на боклука курорта „Слънчев бряг”

Проучването от 13 до 23 юли, показа, две трети от германците ще отменят плановете си, ако трябва да се подложат на тест. Половината от френските пътуващи ще направят същото, ако трябва да носят маски на публично място.

istock
istock

Две трети от хората в Дания, Германия, Швеция и Великобритания не биха се примирили с необходимостта да носят маски на открито, а подобен процент на датчани и шведи по-скоро не биха пътували, ако им се налага да носят маска в затворено пространство като например в градския транспорт.

Половината германци и 60% от британците биха се съгласили да носят маски в затворени пространства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg