Имаме нужда от поне 100 чартърни полета на ден“, казва пред АФП Пламен Копчев, ръководител на асоциацията на собствениците на хотели в най-големия черноморски курорт на България – „Слънчев бряг”, сега захвърлен на боклука от коронавирусната пандемия.

Проблемът е, че само част от тези полети са пристигнали, а това е бедствие за курорт, който „е направен за масов туризъм“. Този модел се поставя под въпрос от много българи.

България е най-бедната страна в Европейския съюз и ще понесе тежък удар от срива в туристическия й сектор, който представлява 12% от БВП.

Търсят нов хотел за карантиниране на туристи в Слънчев бряг

Първоначално България успя да контролира броя на заразените, но след като облекчи сравнително рано блокирането, в момента се озова в средата на нов пик на пандемията.

istock
istock

С над 12 000 заразени и антирекорд от 330 нови случая на ден в края на юли, страната е засегната от ограничения за пътуване от страна на няколко западноевропейски страни.

Британските туристи, които обикновено лежат върху финия златист пясък, никъде не се виждат, докато случайните чешки, полски или румънски семейства се разполагат нашироко и се наслаждават на хотелски басейн само за тях.

Редове и редове от шезлонги и чадъри лежат празни, докато продавачите на надуваеми фламинго и други плажни принадлежности скучаят безделно.

Подпомагат с 10 милиона туристическия бранш у нас

"Оборотът ни е спаднал с 90 процента спрямо миналата година. Просто няма чужденци, а българските посетители са малко", каза 37-годишният управител на плажния бар Неделин Янков.

istock
istock

"Нашият бар е отворен и това е добре с нас, дори ако хотелът е пълен само на 15 процента", споделя чешката учителка Ленка Свободова, 35-годишна, която почива на „Слънчев бряг” с трима приятели.

Правителството се опита да се справи с кризата, като започна кампания за насърчаване на българите да почиват у дома.

В допълнение, министерството на туризма реши да субсидира чартърни полети и да разреши почивки за туристите с отрицателен PCR тест за вируса от няколко съседни страни извън ЕС като Израел и Кувейт.

От отказани резервации и мръсотия се оплакват почиващи по морето

Но тези усилия изглежда са до голяма степен напразни.

Цифрите от летище Бургас, което обслужва Слънчев бряг, показват 98% спад на чартърните полети през юни, последван от 87% през юли, като до сега са пристигнали по-малко от 400 от очакваните 2800 самолета.

Сривът е безпрецедентен и „трагичен“, казва Копчев и добавя: „Никой от нас никога не е предполагал, че нещо подобно може да ни сполети“.

istock
istock

Той сподели, че от над 150 хотела на „Слънчев бряг” повече от половината не са отворили и много от тези, които работят ще затворят рано.

„Масовият туризъм, какъвто го познавахме, вероятно няма да изчезне, но ще премине през години на турубуленция“, каза Копчев, позовавайки се на оценка на германски туроператор, че броя на посетителите в „Слънчев бряг” вероятно ще се върне до нивата от преди вируса през 2022г.

Миналата година 9,3 милиона чуждестранни туристи посетиха България и правителството се надяваше на увеличение през тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg