Имаме сигнали от потребители, резервирали услуга индивидуално, с проблеми при настаняването.

Имаме редица такива сигнали за Северното Черноморие, където е резервирано хотелско настаняване с ол инклузив, и в крайна сметка не им възстановяват почивката. В тези случаи КЗП се намесва като посредник.

Това обясни Игнат Арсенов - главен директор Главна дирекция "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите.
 
Имаме и случаи с регистрация през платформа. Потребителят не бил настанен, защото посредникът не бил платил сумата на хотелиера. Реагирахме и туристът беше настанен.


В този случай туристът не носи никаква отговорност, защото неговата резервация е потвърдена, той дори се свързал с мястото на настаняване, откъдето му потвърдили. Имаме и случаи от големи платформи с отказано настаняване.

Понякога се намира заместващо настаняване. Имаме и дублиране на настаняване, в тези случай търговецът трябва да намери алтернатива, разказа още той.

По думите му много често се оплакват потребители за неспазване на хигиената, мръсотия, нечиста обстановка в България по Черноморието.

Има няколко области, в които държавните органи могат да реагират. КЗП - когато мястото за настаняване не съответства на съответната категория или пък услугите, които ни се предоставят не съответстват на офертата.

istock
istock

Когато има лоши хигиенни условия - тогава е Регионалната здравна инспекция, те могат да проверят. Когато получим такъв сигнал го препращаме, каза още Арсенов.

Какво трябва да направи туристът? Първо да се обърне към съответния търговец - място на настаняване или туроператор. Най-добре е с конкретния контрагент, който не изпълнява услугата.

Кое море избрахме за почивката си

Ако няма решение и потребителят не е виновен, може да потърси нас. Ние отиваме на място, реагираме бързо, намира се решение. Понякога в съседен хотел - при сходни цени - цялата или част от почивката се осигурява. Търсят се алтернативи, поясни експертът.

Правим проверки по плажовете заради сигнали - най-често с цената, която плащат на място, но и за принадлежностите - и изненадващи такси. Има сигнали. Много от тях са възложени и от ВАП.

Повечето услуги до момента обаче се оказва, че са обявени и потребителите трябва внимателно да следят цените. Не да се интересуват от цените на интернет сайтовете, а от цената на място. Да се проверяват - чадъри, шезлонги. те са обявени на табели на видно място. Да гледаме в менюто, ако не ни харесва да идем на съседния плаж, обясни Арсенов.

istock
istock

По думите му, ако пътуваме в ЕС трябва да знаем, че като осигурени в България имаме всички здравни права и в чужбина. От тази гледна точка, ако нещо лошо се случи, допълнителна застраховка е винаги добре да се направи, но е важно да се види какво точно покрива.

Какви са условията и дали покрива това, което ние искаме - обикновено те са дълги, трябва да се чете внимателно, каза експертът.

Повечето туристи с отменени резервации и пакетни пътувания  по време на извънредното положение са постигнали споразумения за заместваща почивка или ваучер.

Ще плаща ли държавата за карантинирани туристи

При пакетна почивка, която минава през туроператор, ние препоръчваме да се предложи ваучер като обезщетение. Потребителят не е задължително да се съгласи с него.

След което може да се постигне споразумение за заместващ пакет - например туристът да пътува вместо през май - през септември или май догодина. Ако и тук не се получи споразумение с туроператора, то едва тогава туристът може да иска възстановяване на парите, и то може да се случи 12  месеца след обявяване край на извънредното положение.

istock
istock

Вече мина известно време и трябва да кажем, че в огромната си част от случаите туристите или са получили ваучер или са приели заместващ пакет, което показва, че тази услуга работи и взаимоотношенията с туроператора са уредени по един оптимален начин.

Разбира се, има и хора, предпочели пари. Предполагам, че поетапно те ще бъдат получавани. Кога това ще се случи нямаме статистика, обясни още той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg