Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 милиона лева. Те ще бъдат пренасочени от програмата „Иновации и конкурентоспособност”.

За това са се разбрали на среща премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение „Бъдеще за туризма”.

„Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерство на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на икономиката“, заяви премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Спазват ли хотелите противоепидемичните мерки у нас

Вече са разписани критериите за кандидатстване. Желаещите да получат от помощта ще подават искане в министерството на туризма.

Няма да имат възможност да ползват услугите на посредници и консултанти. Могат да кандидатстват за помощ в размер на не повече от 10% от приходите за предходната година.

Министърът на туризма съобщи, че очаква програмата да заработи още през август.

 „Не са достатъчни тези пари, но е глътка въздух за тях”, коментира Марияна Николова.  „Кандидатстването ще е при облекчен режим и с бързи срокове”.

Екскурзоводите не попадат в обхвата на тази мярка, за  тях ще се мисли за социална мярка.

„Няма да има субективизъм, ще има ясни критерии и средства ще бъдат бързо усвоени. Предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване”, допълни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Ще плаща ли държавата за карантинирани туристи

„Радваме се, че диалогът стартира, надяваме се да продължи”, заяви Павлина Илиева, Обединение „Бъдеще за туризма”.

istock
istock

Тя подчерта, че от бранша искат 150 милиона лева помощ. Важно обаче било, че се започва с тези 10 милиона.

Илиева и колегата й Емил Абазов от Обединение „Бъдеще за туризма” казаха, че ще предложат плануваният протест да бъде отменен.  „Оставаме обаче в стачна готовност”, каза Илиева.

На срещата премиерът Борисов е отбелязал още, че загубите от туризма в Европа са огромни и посочи, че данните за икономиката са притеснителни.

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените 1 милиард и 800 милиона по европейски програми, добавят от пресцентъра на МС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg