Хотелиери повишават цените на нощувките до 15% след Нова година. Промяната е заради инфлацията и три пъти по-високите цени на електроенергията. 

Предсезон няма да има и през следващата година. Първите туристи по Южното Черноморие, които обикновено идват от Израел, засега нямат направени резервации. Оптимистичната прогноза е да посрещнем първите чуждестранни гости в Слънчев бряг след 15-и май. Реално, обаче, никой не очаква хотелите да се напълнят преди 1-ви юли. 

11 хотела в най-големия ни туристически комплекс по Българското Черноморие - Слънчев бряг са обявени за продажба от банките. Хотелите, които се готвят да отворят този сезон, ще повишат цените на нощувките с до 15%. Дали това ще е единственото повишение, обаче, никой не може да прогнозира. 

Хотелите с нови цени след празниците

"За съжаление, ранни записвания тази година все още няма. Друга година по това време едно 30% от хотела е продаван. Хората са изключително много наплашени за втора поредна година. Изобщо не знаем дали ще има резервации. Цените набъбват нагоре. Хората се страхуват, не знаят какви ще им бъдат заплатите. Много е зле с резервациите", разказа пред БНР хотелиерът Румен Мончев.

istock
istock

Той споделя, че ще се опитат цените на нощувките ще бъдат повишени минимално с около 7%-10%. Но, според него, по-вероятно е да скочат с 20%-30%.

"Ще спечелят тези, които в момента си направят резервации, защото цената ще бъде ниска и неориентирана. Който иска, да си направи резервация сега, защото след април - май никой не знае какви ще са цените". 

Очаква се 20% поскъпване на нощувките в хотел

Хотелиерът Георги Тръпков е категоричен, че пазарът налага повишаването на цените за нощувките.

"Вдигнати са значително текущите разходи по отопление на обектите, на вода, климатизация. Значително скочиха цените на ред продукти. Но основното е, че електроенергията е шок като цена. Тя е три пъти над цената", споделя Тръпков. 

Веселин Налбантов информира, че, ако не се повишат цените, ще работят под себестойността на продукта

istock
istock

"Винаги има опасност новите по-високи цени на туристическите пакети да доведат до отлив на туристи. Когато е в пакет, винаги гледаме да добавим и услуга, която да тушира тази разлика в увеличението на хотелското настаняване", коментира туроператорът Яница Динева. 

Нова година във Велинград 6 пъти по скъпа от такава в Дубай

И Динева потвърди, че ранни записвания няма и реално новият туристически сезон няма да започне преди 1-ви юни.

От туристическия бранш очакват да има засилена рекламна кампания на страната ни в традиционни пазари като Великобритания, Германия, Русия и Полша. За хората, които ще договарят организираните туристи за летния сезон е много важно мерки, изискванията и ограничения да не се променят, както беше през първите 2 години на пандемията. За поредна година, обаче, хората от бранша са категорични, че отново ни очаква непредсказуем летен сезон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg