Министерството на външните работи (МВнР) призова за въздържане от пътуване до Руската федерация заради усложняващата се обстановка и препоръчват на българските граждани там да обмислят възможността в срочен порядък да напуснат страната, като за целта използват налични към момента транспортни средства. Това се посочва в съобщение на МВнР.

От външното ни министерство отправят препоръка към оставащите на територията на Русия български граждани да проявяват повишена бдителност, да избягват места със струпване на множество хора, като същевременно отчитат обстоятелствата и развитието на ситуацията с цялото необходимо внимание.

Руснаците ударно продават имотите си у нас

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни в Москва на телефон + 7 495 234 02 26 и по имейл адрес Embassy.Moscow@mfa.bg. Сигнали може да се подават и към Генералното ни консулство в Санкт Петербург на  телефон +7 812 401 01 52 и дежурен телефон в извънработно време +7 921 633 61 16, и на имейл адрес Consulate.Petersburg@mfa.bg. 

istock
istock

От МВнР припомнят също, че сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център" в министерството: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.  Препоръчват още на българските граждани при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo

На 21 септември президентът Владимир Путин обяви в обръщение частична военна мобилизация в Русия.

Поскъпват визите за руснаци за ЕС


На консултативна среща на 23 септември, свикана от президента Румен Радев, със служебния премиер Гълъб Донев, членове на кабинета и представители на службите, бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg