Дават на съд управителка на фирма, получила неправомерно над 370 000 лева от еврофондове за изграждане на къща за гости в Батак.

58-годишната М.Я. е обвинена за това, че в периода от 16 юли 2009 г. до 3 декември 2012 г. в Пазарджик и Пловдив, в качеството й на управител на търговско дружество, е представила неверни сведения пред ДФ "Земеделие", вследствие на което е получила неправомерно 371 520, 84 лева, съобщиха от прокуратурата.

Връщат милиони заради къщи за гости

Управляваното от обвиняемата дружество е кандидатствало по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на къща за гости в имот в Батак. Сключен е договор с ДФ "Земеделие" за изграждане на къщата със собствени средства.

По договор след привеждането й в експлоатация от ДФ "Земеделие" трябвало да преведат 68 % от одобрените разходи по проекта или сумата от 371 520,84 лв.

istock
istock

Срещу това дружеството се задължавало в продължение на 5 години къщата за гости да работи по предназначение, да развива туризма в общината и да осигури трудова заетост за 7 служители. Въпреки това, обвиняемата не започнала туристическа дейност, не назначила персонал, а къщата за гости се използвала за лични нужди на М.Я.

Цените на имотите тръгват надолу

Спрямо обвиняемата е определена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 10 000 лева. Предвиденото от закона наказание за това деяние е от две до осем години "лишаване от свобода".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg