Над 8 300 000 лева ще трябва да възстановят собственици на къщи за гости, които са използвали неправомерно европейско финансиране на 100 процента. 

Помощта е получена по Програмата за развитие на селските райони, като само в Благоевградско са санкционирани 30 къщи. 

Средствата, които трябва да се възстановят варират от 60 000 до 398 000 лева
, като това се равнява на 20% от общата сума, за която претендират от ДФ „Земеделие“.

Вижте за какво ще дадат 114 млн. евро на фермерите

В мащабната акция, която се проведе през лятото, цъфна и скандалната къща за гости на бившия заместник министър на икономиката Александър Манолев. Той си бе построил луксозна семейна вила с минерален басейн чрез подставено лице. По този случай обаче прокуратурата вече внесе обвинителен акт в съда.

istock
istock

Половината от нередностите по къщи за гости бяха констатирани в община Гърмен, общо 35 на брой. 

В момента се открива процедура по издаването на актовете за публични държавни вземания на тези собственици на къщи за гости, уточниха от ДФ „Земеделие“. Те ще разполагат с 14-дневен срок, в който ще могат да обжалват актовете по съдебен път. 

4,5 млн. лева помощ за пчеларите


Собственици на 5 къщи за гости и ваканционни комплекси в област Велико Търново също трябва да върнат 100% от субсидията, заради открити нарушения.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg