Напълно завършена къща, отговаряща на съвременните стандарти, ще ни струва на цената на панелно жилище в столичния „Люлин”. Това обещават от нова програма.

Според управителя й Юри Ангелов стойността на завършена къща „до ключ” ще е 500-600 евро на кв. м. Гарантира се фиксирана цена в рамките на строителния период, който трае 10 месеца, коментира още той.

Мераклиите да си построят евтина къща ще могат да избират от над 150 модела с площ от 80 до 220 квадрата.

Ще има и такива, съобразени с архитектурната специфика на българските региони, включително във възрожденски стил.

Важна подробност е, че имотите ще се вдигат върху парцел на клиента. При положение че имотът не е свързан с канализация или се намира извън населено място, то ще се предвижда автономна пречиствателна министанция. От програмата обещават още да оказват съдействие за по-бързо изкарване на всички необходими документи за започване на строителството.

Заложените критерии за енергоефективност на тези еднофамилни къщи ще са по-високи от действащите сега български стандарти.

Те ще отговарят на германските. Въпреки ниската цена в къщите ще бъдат използвани само качествени материали и системи от известни фирми, казват от програмата. Тя обединява десет големи европейски производители на строителни материали и техника за дома, представени в България. Една от банките е разработила специална схема за финансиране на строителството на еднофамилните домове.

Годишно в страната се вдигат около 2600 еднофамилни нови къщи, като се отчита ръст в този тип строителство, коментираха от програмата. От там уточниха, че начинанието има за цел да въведе западните стандарти за бързо строителство на къщи.

В момента в столицата са обявени продажба едва десетина къщи на цена до 50 000 евро с площ около 80 кв. м и още толкова са за Банкя, сочи справка в imot.bg. В чертите на столицата най-евтините еднофамилни имоти са основно в непрестижни квартали. Общо в Софийска област обявите до тази цена са около 600.

В София се търсят купувачи за 580 къщи с площ от 80 до 220 квадрата, като средната им цена на квадратен метър е около 1000 евро. Най-високата оферта от 1,3 млн. евро е за къща от 144 кв. м в кв. Драгалевци.