Рекордно ниски нива достигна турската лира през последните дни. Това провокира небивал интерес към близките до България градове като Одрин и Чорлу. 

Броят на българите, предпочитащи да пазаруват в Турция, непрекъснато расте заради евтините стоки от първа необходимост. Пазарите и търговските центрове при съседите ни са пълни с туристи, особено през почивните дни, информира БНР. 

Никога досега турската лира не е била толкова евтина. У нас днес тя се продава за 18 стотинки. Низходящият тренд продължава повече от година, но сега обезценяването на турската парична единица е осезаемо. И това се случи, след като миналата седмица президентът Реджеп Ердоган обяви намерението си да експулсира посланиците на десет държави, сред които Германия, Съединените щати и Франция.

Чужденци масово купуват имоти в Турция

Причина за реакцията му беше общата позиция на дипломатите, в която те поискаха освобождаване от затвора на родения в Париж турски активист Осман Кавала. До дипломатическа криза не се стигна, но турската лира претърпя допълнителен срив,  който за хиляди българи се оказа прекрасна възможност за пазаруване в Турция.

istock
istock

Купува се всичко - от дрехи и обувки до хранителни стоки, перилни препарати и мебели. Пътува се основно през почивните дни, най-вече до Одрин, който е само на десетина километра от границата. За интереса на българите говори и журналистът от Одрин Мурад Саваш:

"Турската лира продължава да се обезценява спрямо българския лев и заради това наблюдаваме наплив на български туристи към Одрин. Българите купуват както стоки от първа необходимост, така и автомобилни гуми и фаянсови плочки".

Търговците в Одрин са доволни от наплива на българи от цялата страна. В града вече има табели на български език за улеснение на клиентите. Според Галина Стефанова от Кърджали има стоки, чиито цени са в пъти по-ниски от България.

Колко струва да живееш под наем в Истанбул

"Горивата са чувствително по-евтини, отколкото в България, а шофьори казват, че качеството е по-добро. ... По-евтини са и плодовете и зеленчуците".

istock
istock

Обратно на българите, които са доволни от слабата лира, населението в Турция търпи негативи. За момента няма затворени фабрики, но инфлацията е голяма, казва Мюмюн Топчу, български изселник в Бурса. Според него тежка зима очаква турците. Той смята, че ще трябва да се откажат от много неща.

Турски анализатори също са на мнение, че страната я очаква тежка зима. Заради инфлацията, пандемията и състоянието на местната икономика. Според публикации в пресата това ще засегне най-вече средностатистическия турчин.  


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg