По данни на турския статистически институт през септември т.г. в Турция са били закупени 6630 жилища от чужденци. Постигнат е ръст от 25,8 процента спрямо същия период на миналата година, съобщи БТА.

Според брокери, данните са рекорд в сектора на продажбите на недвижими имоти от септември 2018 г. насам.

Най-много жилища са купени от гражданите на Иран, следват тези от Ирак и на трето място са гражданите на Русия.

Истанбул на първо място, Анкара и Измир са най-предпочитаните от чужденците градове за притежаване на недвижимо имущество в Турция.

С 43,2 процента са се увеличили продажбите на жилища на чужденци в периода януари-септември тази година в сравнение с 2020 г. и са достигнали 37 479 сделки.

Какви са цените на имотите в Атина

Брокери смятат, че скокът на американския долар в Турция, който през миналия месец достигна рекордни котировки - 8,97 лири за долар, насочи интереса на чужденците към имотния пазар. Обезценяването на турската лира спрямо долара предизвика рекорд и в пазара на недвижимите имоти, посочват те.

istock
istock

Турското законодателство дава възможност за придобиване на турско гражданство от чужденци, притежаващи недвижимо имущество в размер най-малко 250 000 долара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg