Индексът на цените на жилищата (RPPI) в Турция е нараснал с 32,4% на годишна база през април, според Централната банка на Турция (CBRT), и 32% на годишна база през март. Новите сгради поскъпнаха през годината до април с 35,6%, а съществуващите жилища - с 31,6%. Само за медец - от март до април цените на недвижимите имоти в страната са се увеличили с 2%, според Daily Sabah.
 
Поскъпването в Истанбул е с 28,6%, докато цените на имотите в столицата Анкара и егейската провинция Измир се увеличиха съответно с 34,3% и 29,8%.

Въпреки скока на цените, около 59 166 жилища са продадени през май, което е ръст от 16,2% на годишна база, според турския статистически институт (TurkStat). Това все още е най-ниското ниво за една година, главно заради строгите блокади в цялата страна, въведени заради коронавируса. От април до май броят на транзакциите е намалял с 38,2%.

Слагат нов данък върху скъпите къщи в Турция

Междувременно продажбите скочиха със 124% в сравнение с предходната година през април, когато бяха продадени 95 863 броя. До голяма степен - за сметка на чужденците.
 

istock
istock

Броят на сделките с жилищни заеми е спаднал с 42,9% през май. Евтини заеми, въведени за смекчаване на икономическото въздействие на пандемията, увеличиха общите продажби на жилища в страната с 11,2% на годишна база през 2020 г. Тогава са купени почти 1,5 милиона къщи, което е рекордна цифра. Междувременно през януари-май ипотечните сделки са намалели с 54,3% в сравнение със същия период година по-рано, до 75 290.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg