Строителните компании организират собствено завръщане на пазара на жилищни имоти. Те искат да се възползват максимално от постепенното увеличаване на търсенето от страна на местните купувачи, усилията на банките да реанимират пазара на ипотечните кредити чрез увеличаване на емисиите на заеми и спирането на данъка върху добавената стойност за нови сгради, който ще продължи да се прилага до края на 2022.

В този контекст се появяват нови жилищни сгради в Атика, особено в северните и южните предградия на Атина, потвърдено от ново проучване на академията за недвижими имоти на агенцията за недвижими имоти Newdeal и консултантската компания.
 
Проучването показа, че в определени райони, като Глифада, южна Атина, всеки трети имот, който се продава в момента, е нов, със средна цена от 5200 евро на квадратен метър. По същия начин 41% от имотите за продажба в Nea Smyrni са ново строителство.

В северните покрайнини проучването на Newdeal установи, че в области като Врилисия новите жилищни сгради представляват 32% от имотите за продажба, като средната им цена е 3500 евро/кв.м.

Очаква се Южна Атина да остане основната атракция за строителите, предвид голямото търсене, регистрирано преди пандемията, главно от купувачи от чужбина. Постепенното развитие на така наречената „Атинска ривиера“ чрез поредица от инвестиции, ръководени от проекта Elliniko, привлече силен интерес от страна на потенциалните купувачи в чужбина, тенденция, която се очаква да се появи отново на пазара от началото на 2022 г., с връщането на инвеститори от други страни.

istock
istock

Според Христос Блетас, главен изпълнителен директор на Newdeal Real Estate Group, пандемията не е спряла строителството. Основните причини за това бяха „спирането на ДДС, програмата за развитие на Елинико, очакванията за привличане на чуждестранни инвеститори чрез програмата „Златна виза“, прогнозите за икономически възстановяване и дългото замразяване на строителството през предходните години.

Колко струва да живееш под наем в Прага

Бих добавил също, че самата пандемия ни принуди да останем и да видим живота през различна, по-взискателна перспектива “, казва Блетас.

Проучването показа също, че съотношението на нови къщи за продажба в Атика към по -стари на пазара възлиза на 12%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg