През първата половина на 2021 г. средният наем в Прага е 11 евро на квадратен метър на месец, което означава спад от 2,8% в сравнение с втората половина на миналата година. Спадът се забави в сравнение с 2020 г., когато цените паднаха с 4,3% през втората половина на годината.
 
Това съобщава градският съвет на Прага позовавайки се на анализа, който Deloitte редовно подготвя. Изследването се основава на реклама в портали за недвижими имоти.

Наемът вече е на нивото от началото на 2018 г. и може да се очаква по-нататъшно увеличение на цените, прогнозират анализаторите.

Според тях преди началото на пандемията от коронавирус, наемът в мегаполиса расте непрекъснато - през втората половина на 2019 г. той възлиза на 12 евро на квадратен метър. Цените на наемите намаляват миналата година, но сега тази тенденция е спряла.
 
През последните година и половина се наблюдава съживяване на пазара и увеличаване на броя на предложенията за отдаване под наем както в центъра на града, където виртуалното изчезване на краткосрочни наеми чрез платформите на Airbnb, така и на периферията се осъществява.

Според анализа по-силен натиск върху пазара на жилища под наем може да се очаква през втората половина на годината поради връщането на десетки хиляди студенти в редовно обучение.

Наемите на жилища ще се вдигат

Напротив, пандемията не е спряла покачването на цените на апартаментите. „Цените на жилищата продължиха да растат през първата половина на 2021 г., дори когато наемите паднаха.

istock
istock

Сравнението също така показва, че цените на търговските имоти растат по-бързо от цените на жилищата под наем. В периода от 2014 до 2020 г. наемите се увеличиха с 38,5%, а цената на апартаментите - със 104%“, каза Петр Гана от Deloitte.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg