Гърция обмисля въвеждане на здравен паспорт за туристите.

Предвижда се всеки европейски гражданин, който иска да посети страната, да е задължен да си направи тест за коронавирус.

Резултатите трябва да се впишат във въпросния паспорт, който да се покаже на границата от пътника преди той да се качи на самолет или друго транспортно средство.

От думите на министъра на туризма Харис Теохарис стана ясно, че в момента се провеждат консултации с ЕС за уточняване на процедурата, но най-голямото предизвикателство за зависимата от туризма страна ще бъде да определи кой ще може да влезе в Гърция и как.
 
„Ако например сте германски посетител, то това означава, че този тест трябва да сте си го направил в Германия“, обяснява Теохарис. По думите му това лято Гърция не очаква туристи от страни извън Европейския съюз.

Туристическият сезон на Гърция ще бъде ограничен до три месеца, смята Харис Теохарис. Той отбелязва, че юли, август и септември ще са месеците, които ще „понесат цялата тежест на туристическия сезон“, като допълни, че има основателни признаци за удължаване на сезона и през октомври и ноември.

istock
istock

Към момента Гърция пропуска само гръцки граждани, както и чужденци, законно пребиваващи в страната. За туристи границата е затворена.
 
„От министерството заявиха, че разчитат на туристи от Израел, Кипър и Арабските емирства. Полети, които идват от рискови страни, са анулирани до 10 май.

300 000 българи са планирали пътувания в чужбина

След това ще стане ясно кои жители ще могат да влизат", каза в ефира на „Здравей, България" кореспондент на NOVA в Гърция Бойка Атанасова.

По думите й се очаква 50% спад на туризма. От 4 май държавата планира постепенно разхлабване на мерките.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg