Гръцките власти започнаха масирана проверка за спазването на задължителната 14-дневна карантина, налагана на всички, които са се завърнали от чужбина. Нарушителите бяха глобени с по 5000 евро, заяви заместник-министърът на гражданска защита Никос Хардалиас.

Правителството на Гърция на 16 март обяви, че всички пристигащи в Гърция ще трябва да бъдат под карантина за 14 дни, независимо от тяхното гражданство.

"В цяла Гърция бяха извършени проверки за граждани, които трябваше да бъдат поставени под карантина като пристигнали от чужбина от различни страни. От 217 проверки бяха потвърдени 13 случая, когато карантинираните са се намирали извън дома си. На всеки от тях беше наложена глоба от 5000 евро и срещу тях е заведено наказателното производство“, заяви Хардалиас, който е отговорен за координирането на борбата срещу кризисните ситуации, по-специално разпространението на коронавируса.

Пенсиите остават основен източник на доходи за 50% от гърците

От днес Гърция въвежда пълна забрана за движение на граждани в и между населени места, освен в спешни случаи.

istock
istock

Забраната бе обявена малко след като станаха известни новите данни - 94 души в Гърция са били заразени за ден, въпреки факта, че преди това е имало по 30-40 случая на ден. Общо 624 са потвърдени случая на инфекция в страната, жертвите са 15 души.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg