Като част от опит да облекчи натоварването върху гръцката средна класа, в съответствие с предизборните си обещания миналата година, се очаква консервативното правителство да включи пакет от мерки в средносрочна фискална програма, която ще бъде представена в парламента и е за 1,8 милиарда евро облекчение през 2021 г., съобщава "Катимерини".

Около 1,16 млрд. евро са от премахването на т. нар. налог за солидарност върху доходите, който е въведен през 2011 г., в пика на финансовата криза в страната. Останалото облекчение ще е от намаление с 2% на осигурителните вноски.

Обедняват ли гърците

Заедно с по-нататъшното намаление, предвидено за юни, общото намаление на осигурителните вноски се оценява на 3%.

На практика прилагането на планираната мярка ще доведе до увеличение до 4% в доходите на милиони работници, които са на заплата, не са включени в мерките за подпомагане, които консервативната администрация въведе миналата година.

istock
istock

Планираната реформа трябва първо да бъде съгласувана с представители на международните кредитори на Гърция, които, макар и вече да не диктуват фискалната политика след излизането на страната от статута за спасяване през 2018 г., все още контролират усилията на властите.

Разговорите между правителството и чуждестранните служители през следващите седмици ще се стремят да осигурят необходимото фискално пространство за облекченията.

Предпоставка за такова споразумение изглежда е, че двете страни постигат споразумение за намаляване на високите цели за първичен излишък, искане, за което премиерът Кириакос Мицотакис отдавна притиска международните кредитори на Гърция да разгледат с оглед на подобряването на фискалната ситуация, като перспективите за икономиката се подобряват още повече.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg