Пенсиите остават основният източник на доходи за половината от домакинствата в Гърция, показва проучване на Института за малки предприятия на Гръцката конфедерация на професионалисти, занаятчии и търговци (IME GSEVEE).

Явлението е свързано с особено големия брой пенсионери - 2,55 милиона според официалните данни - и факта, че безработицата остава на високо ниво, докато заплатите остават ниски.

Проучването показва, че въпреки че страната успешно приключи третия период на финансова подкрепа за избягване на фалит, дългогодишната финансова криза все още оказва силно влияние върху гръцкото общество.

Вдигат доходите на средната класа в Гърция

Това е още по-очевидно в групите с по-ниски доходи, които продължават да са изложени на риск от сериозни социални и икономически несигурности.

Проучването се проведе от края на декември до началото на януари, тоест преди избухването на коронавируса и каквото и да било икономическо въздействие от това досега.

istock
istock

Проучването на IME GSEVEE, проведено съвместно с изследователи на Marc, показа, че 49,4% от домакинствата са декларирали пенсиите като основен източник на доходи, спрямо 49,1% година по-рано. Това е повече или по-малко същото ниво, наблюдавано от 2013 г., докато през 2012 г. то е било 42,3 процента.

Гърция намаля данъците върху всички лекарства

В същото време проучването показва, че домакинствата с една заплата или повече като основен източник на доходи намаляват тази зима до 37,1 процента от 40,1 процента през декември 2018 г.

Има леко подобрение сред професионалистите на свободна практика и самостоятелно заетите лица, като процентът от онези, които заявиха, че взиманията от личните им предприятия са техен основен доход е нараснал за една година.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg