Макар Гърция да не е страна за производство на фалшива козметика, но все пак е транзитен център, през който пътуват до други страни.

Разходите за местните козметични компании в никакъв случай не са незначителни, тъй като прогнозната загуба на приходи от фалшификаторите достига 234 милиона евро годишно, или около 20 процента от продажбите на пазара, съобщава в. "Катимерини".

В Европейския съюз тази цифра достига 10,6 процента от общите продажби в козметичния сектор, или почти 7 милиарда евро, показва скорошно проучване на Службата за интелектуална собственост на ЕС.

istock
istock

Ако се добавят загубените приходи от други 10 сектора, които се считат за най-уязвими от незаконната търговия - т.е. облекло, спортни стоки, играчки, чанти и куфари, бижута и часовници, музикални продукти, алкохолни напитки, лекарства, пестициди и смартфони - Гърция търпи загуби от 1,3 милиарда евро годишно, докато в ЕС цифрата достига около 56 милиарда.

Българката харчи над 40% повече за по-висок клас грим

Пьотр Стришовски, главен икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), казва на "Катимерини", че износът на фалшиви аромати и козметика в световен мащаб достига до 5,4 милиарда долара, като Гърция е една от най-важните транзитни точки в Европа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg