През последната година българката харчи средно 40% повече за по-висок клас грим за любимите си продукти от четирите основни категории – спирали за мигли, грим и кремове за лице и червила, в сравнение с миналата година.

Това показва новото издание на класацията „dm топ 10“ за периода 01 октомври 2017 г. – 30 септември 2018 г.

Най-голяма разлика в цената се наблюдава в категория „Червила и гланц за устни“, в която най-купуваният продукт е на стойност 11-15 лв. През последните 12 месеца българките са купували и високостойностни спирали за мигли. Победителят е на цена 17-23 лв. При грима за лице също се наблюдава повишен интерес към премиум продукти. Най-търсен е бил фон дьо тен на цена 10-15 лв. 

Това показва, че стандартът на живот се покачва и дамите в България отделят повече средства за красотата си и купуват по-луксозни гримове. Друга водеща тенденция е, че те все по-често пазаруват в специализирани магазини за дрогерийни стоки. 

Нараства популярността на шампоани с естествени съставки. Дамите у нас обръщат все по-голямо внимание на качествената грижа за косата и прилагат най-модерните и иновативни продукти. Това се вижда и в засилващата се тенденция за завръщане към природата, която намира своето отражение във всички аспекти на козметиката. Този тренд е подкрепен и от големите международни производители, които предлагат все повече продукти с естествени съставки.

Стремежът към максимална естественост се забелязва и при боите за коса. В периода 01 октомври 2017 г. – 30 септември 2018 г. най-желаният цвят от дамите е бил „Естествено кафяво“. Цената на боята е 10-12 лв. 

Запазва се интересът на дамите към матовите цветове, докато преди 2-3 години хит бяха ярките червила с гланц ефект.

Най-купуван продукт е червило с матов ефект на цена 11-15 лв. През миналата година водещите световни марки промениха вида на тези продукти и наложиха изцяло нов тип червила. Те вече не само придават цвят на устните, но и ги променят визуално. Това се постига благодарение на 3D и холограмни ефекти, нови наситени цветове и бляскави оттенъци. 

Една от водещите тенденции в сектора на търговията с дрогерийни стоки през миналата година беше повишеното търсене на био и натурални храни и козметика. Може да се каже, че завръщането към природата е и ще бъде водеща тенденция в грима и храненето през следващите години.