"Ковид дипломацията" ориентира сърбите към Албания и Босна и Херцеговина, цената на PCR тестовете е висока за семейните бюджети на балканските туристи, българите се оплакват от многочасовите забавяния на граничния пункт Промахон и гледат към Словения и Турция, а гръцките граници остават затворени за турците поне до 21 юни, пише гръцкото електронно издание GRTimes.

Представителите на туристическия сектор от Северна Гърция през този сезон имаха засилени очаквания от сухопътния туризъм, които обаче изглежда, че се опровергават с изминаването на дните и според сведения от търговските представители в гръцките дипломатически служби в Сърбия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Турция, както и от сигналите, които получават гръцките хотелиери, които работят в Халкидики.

Масови фалити и висока безработица в Гърция прогнозира ЕЦБ

Преди пандемията Гърция са посещавали 1,5 милиона българи годишно, а според официалната гръцка статистика броят им е 3 милиона заради различния начин на отчитането им. Дори и миналата година въпреки пандемията Гърция са посетили 180 хиляди българи.

istock
istock

За българите обаче цената на PCR тестовете е значителна, каза на кръглата маса Димитрис Маос, съветник по търговските и икономическите въпроси в гръцкото посолство в София на кръгла маса на тема "Лято 2021: с поглед, обърнат към сухопътния туризъм", организирана вчера от Гръцко-сръбската камара на Северна Гърция. Освен това обаче за българите голям проблем е продължителното чакане на граничния пункт Промахон (Кулата), което е от 4 до 7-8 часа през летните месеци.

Колко ще ни струва да заредим бензин в Гърция

Има много оплаквания и за това, че остава затворен ГКПП Ексохи (Илинден при Годе Делчев), откъдето много туристи биха могли да преминат към област Източна Македония и Тракия. Оплакванията на българите са и от задължителното носене на маска на открито, изискването за PCR на деца под 10 години, а непрекъснатата промяна на епидемиологичните мерки в Гърция създава несигурност. В резултат се очакват значителни загуби за гръцкия туризъм от българския пазар.

На кръглата маса стана ясно, че сърбите не издържат на цената на PCR тестовете за КОВИД-19. До 2019 г. Гърция е била посещавана от 1 милион сръбски туристи годишно. Миналата година заради пандемията броят им е спаднал до едва 60 200, като са били отменени 250 хиляди пътувания, които ще бъдат реализирани в някакъв момент с ваучери. И през тази година обаче половината от традиционните сръбски посетители на Гърция няма да пристигнат. Според Василис Скроняс, съветник по търговските и икономическите въпроси в гръцкото посолство в Белград, в най-добрия случай Гърция ще посетят 500 хиляди сръбски туристи заради здравните мерки, които са в сила.

istock
istock

Както каза Скроняс, цената на PCR теста е 76 евро - значителен разход за четиричленно семейство в страна, където средната заплата е 475-500 евро. Затова е вероятно семействата да се ориентират към Албания, Черна гора и Босна, които са отворили границите си за свободно пътуване на сръбските туристи. В Албания освен това се предлагат туристически пакети за 70 евро седмично на човек.

Какво е важно да предвидим при планиране на лятната почивка


Според Скроняс това е нелоялна конкуренция във вреда на Гърция.

Освен семействата и много млади хора, които се противопоставят на ваксинациите, е вероятно да изберат други дестинации, а не Гърция.
По-оптимистични са сигналите от Северна Македония, където след една година на локдаун "всички искат да дойдат в Солун, Халкидики и Пиерия", казва Рагона Ларда, търговски и икономически съветник в посолството на Гърция в Скопие.

През 2019 г. Гърция е била посетена от 800 хиляди турски туристи, които са оставили в страната 140 млн. евро, а Гърция е била третата дестинация сред предпочитанията на турците. През 2020 г. обаче турците, посетили Гърция, не са достигнали дори 1000, казва търговският съветник в гръцкото консулство в Истанбул Апостолос Дигбасанис.

istock
istock

Хотелиерът от Халкидики Янис Загаретос каза, че очакванията на сектора за пристигането на значителен брой туристи от България, Сърбия и Северна Македония засега се опровергават.

Гърция ще тества всички влизащи в страната с бърз тест за коронавирус

В момента на Халкидическия полуостров са отворени около 15 процента от хотелите. До края на юни ще отворят и останалите, макар че всичко показва, че степента на запълненост на местата ще е ниска. Загаретос прогнозира, че през тази година туризмът няма да достигне очакваните 50 процента от приходите през 2019 г., а по-скоро близо до 40-45 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg