Масови фалити и висока безработица в резултат на загубите от пандемията от коронавирус - това са  прогнози за гръцката икономика в анализ на Европейската централна банка (ЕЦБ).

От фалит в Гърция са застрашени 20% от фирмите, посочва анализ на ЕЦБ. Проблемните сектори за бизнеса са: туризъм, услуги, търговия и товарни превози, както и всички други отрасли, свързани с тези сектори.

Колко ще ни струва да заредим бензин в Гърция

Според анализи на гръцки икономически експерти досега само изплащането на държавна помощ към бизнеса спасява фирмите от пълна катастрофа.

Председателят на Търговската камара на Гърция Йоргос Каватас прогнозира, на база на реалното състояние на бизнеса в Гърция, че 40% от фирмите или над 200 хиляди ще фалират в резултат на щетите от пандемията.

istock
istock

Въпреки оптимистичните сигнали за туристическия сезон това лято много хотели все още не са отворили поради липса на резервации.
Затова от съюза на хотелиерите в Гърция се обърнаха с писмо до правителството за намаляване на данъците, за да се избегнат фалити.

Солени глоби в Гърция за ходене на работа без Covid тест

Положителни са оценките за възстановяване на отраслите промишленост и селско стопанство в гръцката икономика по информация на финансовото министерство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg