Повече разходи това лято за бензин в Гърция. Над 20% е скочила цената на горивата в рамките на година. На островите качват с още 20 евроцента цената за литър.

Гърция е на трето място от страните в Европейския съюз по висока цена на безоловния бензин по данни на статистическите агенции. Средната цена на горивото в континенталната част на страната е 1,60 евро. На островите цените достигат и дори преминават 1,80 евро, предава БНР.

В рамките на една година цената на безоловния бензин в Гърция се е увеличила с 21% и то поради високи акцизи и данъци.

Защо поскъпнаха горивата у нас

И през този туристически сезон на островите цената на горивата ще е поне с 20 евроцента по-висока,защото се калкулира и транспорта,заявиха собственици на бензиностанции.

istock
istock

Високите цени на фериботните билети и цената на бензина според допитване сред гърците ограничава избора на място за почивка през лятото - по-близо с по-малко разходи за транспорт.

Според публикувани статистики в гръцките медии от всички европейски страни България е с най-ниска средна цена на безоловното гориво.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg