Хиляди българи искат да анулират резервациите си до Египет и Йордания. Те се страхуват от размириците в Близкия Изток. Планиралите екскурзии до края на годината са над 10 000.

„Няма точна цифра колко процента искат да се откажат, защото не са сигурни какво точно искат да направят. Те са объркани в момента.И аз бих казала, че става въпрос до голяма степен за лека психоза. Тя е породена и от подвеждащата информация, която е публикувана на сайта на Министерството на външните работи”, коментира пред NOVA NEWS Димитрина Горанова, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

Какви са правата ни, ако откажем платена почивка до съседна на Израел страна

Там са описани различни степени на риск при пътувания. Израел Египет и Йордания са с е едно и също ниво на опасност.

„В Египет и Йордания няма война. Да не говорим, че са обявени, ако се зачетете в малките букви, ще разберете, че като опасни са третират само пограничните райони, които са близо до Израел”, допълни Димитрина Горанова.

Така всеки един, който чете заглавието, иска да анулира резервацията си.

istock
istock

„И те ни казват, защо искате от нас да пътуваме, вие подлагате на риск нашия живот. И оттам започва дискусия, спорове, изключително неприятна ситуация и за двете страни всъщност, защото ние нямаме никакво основание да анулираме програмите си. Първо, защото имаме официална позиция и на Египет и на Йордания, включително миналата седмица посланикът на Египет даде пресконференция в България, за да обясни, че районите, посещавани от туристи, говорим за организирани групи, че районите са абсолютно безопасни и в момента курортите са пълни”, уточни още Димитрина Горанова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg