Поредно недоволство в туристическия бранш. То е породено от разпределението на средствата за подпомагане. Днес предстои среща на премиера Янев с туризма. Какви са исканията, обясни пред NOVA Димитър Балтов, зам.-председател „Обединение за туризма“.

По думите му 60 млн. лв. за помощи звучат много, но фирмите са десетки хиляди и парите няма да свършат никаква работа.

Според него никъде не са публикувани причините за неодобрение на 30-те фирмите, кандидатствали за помощ, а заповедта се бави неоправдано. Той заявява, че са останали 5 млн. средства от програмата за подпомагане.

Спират помощите за туроператорите

Определя като подигравка забавянето на средствата. 

"Бяха ни обещани безплатни антигенни тестове за туристи, които се връщат в България, 2 месеца се протака, програмата тръгна само за 9 дни и казаха, че сега ни трябват за учениците, това е абсолютна гавра

istock
istock

От своя страна туроператорът от Бургас Павлина Русева, която все още не е получила помощта, споделя, че голяма част от сумите от дейността на туроператорите няма как да бъдат възстановени.

Клиенти останаха без пари за провалени почивки

Преди 2 седмици е приключила втората фаза за подпомагане, но все още няма информация дали е одобрена. Средства в размер на 90 000 лева трябва да възстанови на клиенти, като някои подлежат на предоговаряне за следващи пътувания.

По нейните думи няма гаранционен фонд, нито застраховка, гарантираща заплатените от клиентите суми за туристически услуги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg