Ваучери за здравна превенция на населението, които да се получават чрез работодателите, предлага Българският съюз по балнеология и СПА туризъм.

Това стана ясно след Антикризисния Седми Годишен Конгрес на организацията, който се проведе във Велинград. СПА хотелиерите са инвестирали значителни суми, за да отговорят на изискванията на здравното министерство за работа в условията на коронавирус.

Предоставяме СПА и здравен туризъм на немците от есента


Те имат готовност  да привличат и пациенти от Германия, осигурени от немските здравноосигурителни каси, заяви Сийка Кацарова, Председател на организацията и Вицепрезидент на Европейската СПА асоциация. По думите ѝ  съотношението цена - качество в българските СПА курорти и хотели е най-доброто в Европа“:

istock
istock

"Лятото за СПА курортите, както и за всички български курорти, които предлагат туризъм, протече сложно, но и позитивно от гледна точка на това, че онези СПА курорти, СПА хотели, медикъл СПА хотели, уелнес хотели, които имат качествен продукт реализираха ръст, ръст от местен пазар. Ние сме доволни, че българите преоткриха ролята на климата и на минералните води за подобряване на тяхното здраве и имунната им система"

Кои са новите дестинации за здравен и балнео туризъм у нас

Всеки от хотелите е инвестирал между 10 000 и 30 000 лева в оборудване, в средства за дезинфекция и обезопасяване, за да бъде гостът спокоен, подчерта Кацарова: 

istock
istock

"На територията на хотелските комплекси членове на Съюза мерките за социална дистанция и дезинфекция бяха спазвани на 100%".

На ниво държава към момента превенцията е сведена до минимум, тъй като програмата на НОИ засяга рехабилитацията на хроничните заболявания и е достъпна за едва 45 000 българи. Програми за превенция липсват, според Сийка Кацарова.

"Коментираха се ваучери за почивка, ние сме предложили като организация ваучерите да бъдат включени в наредба 7 на Министерството на финансите и да бъдат насочени ваучери за здравна превенция, т.е. работодателите да бъдат мотивирани да изплащат на работниците си и на служителите си 60 лева на месец, както са ваучерите за храна. 60 лева за месец да бъдат изплащани за здравна превенция. В годишен порядък това са 720 лева, 360 евро. Такива програми въведоха чехите през юни, словаците, словенците и техните медикъл СПА термални курорти се радваха на популярност сред местните граждани", коментира Кацарова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg