Италия обяви, че въвежда задължителен PCR тест за Covid-19 за всички пристигащи от Европейския съюз. Тестът трябва да бъде представен на превозвача преди пътуването. Досега беше достатъчен зелен сертификат. Решението е свързано с новия вариант на коронавируса.

Омикрон е с по-леки симптоми в сравнение с други варианти на вируса, но увеличаването на случаите пак може да претовари здравните системи на страните, ако не са подготвени, предупреди ръководителят на Световната здравна организация.

Тедрос  Аданом Гебрейесус предупреди, че Омикрон e подценяван:

Новият премиер призова бизнеса да въведе зелени сертификати

„77 държави вече съобщиха за случаи на Омикрон и реалността е, че Омикрон е вероятно в повечето страни дори ако все още не е бил регистриран. Омикрон се разпростанява със скорост, която не сме виждали при никой предишен вариант“.

В САЩ жертвите на пандемията надхвърлиха 800 000, инфекциите - 50 милиона.

istock
istock

В Англия вече се изискват зелени сертификати или отрицателен тест за посещение на големи събития и нощни клубове, както и маски в затворени пространства. Британският премиер Борис Джонсън спечели подкрепа за  плана си за Covid паспорти в Англия с подкрепата на опозиционните лейбъристи, въпреки че 98 депутати от партията му гласуваха против.

Нови мерки, засягащи предимно невоксинираните, влизат в сила в Кипър.

Нидерландия затваря началните училища от 20-и вместо непосредствено преди Коледа заради Омикрон.

От днес Испания започва ваксинацията срещу Covid 19 на деца между 5 и 11 години.

Целта на правителството на Педро Санчес е да убеди родителите на над 3,3 милиона деца в тази възраст да ги имунизират.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg