Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. 

Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19, съобщават оттам.

Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма.

Това е първото плащане към туроператори, с което следва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13.03.-31.12.2020 г.

По-лесно ли ще пътуват ваксинираните срещу COVID-19

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593,83 лв., а най-голямата достига над 711,4 хил. лв. Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти.

istock
istock

Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Как ще ходим на екскурзия след отпадане на ограниченията

Кандидатстването по мярката продължава, като подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

До момента общо подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31,611 млн. лв.

Заповедта за изплащане на сумите към туроператорите и туристическите агенти и списък на фирмите можете да видите тук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg