Бърза писта при пътуване след ваксиниране срещу COVID-19.

Европейската комисия вече подготвя въвеждане на „зелен паспорт”, който да улесни преминаването на граници за имунизираните през летния туристически сезон.

Дигиталната „зелена карта” ще съдържа информация, както за ваксинираните, така и за преминалите тестове или преболедували коронавирус, предава NOVA.

Как ще ходим на екскурзия след отпадане на ограниченията

Как ще пътуваме през това лято и да очакваме ли бум на жалбите срещу туроператорите заради липса на обезщетения при отменени почивки, година след старта на пандемията?

istock
istock

Над 1800 са постъпилите жалби в Комисията за защита на потребителите през миналата година. По-голямата част от тях са именно за отменени резервации за настаняване или полети, пакетни пътувания и споровете, възникнали заради тях.

До този момент туроператорите имаха три опции за компенсиране, ако почивката ни се е провалила - да ни предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да ни предложат друга дестинация или да ни върнат парите в брой.

Николова подкрепя „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и преболедували


Според последните правила - изплащането на сумите трябва да започне съвсем скоро, тъй като на практика изтича една година или от датата на нереализираното пътуване, или от края на извънредното положение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg