Анкетирани от популярен онлайн туристически портал споделиха как са се променили навиците им след пандемията, съобщи РИА Новости.

Специалисти на компанията извършиха проучване сред 2500 потребители и установиха, че 59% ще променят подхода си към планирането на туристическо пътуване след премахването на карантината.

Една трета (29%) от анкетираните са заявили, че в бъдеще при покупка на самолетни или автобусни билети ще избират опция, включваща възможност за безплатна отмяна на пътуването.

Сертифицираха България като безопасна туристическа дестинация

Една четвърт (24%) възнамеряват да резервират хотели на същия принцип.

Всеки пети турист (21%) планират да сключат медицинска застраховка за времето на почивката си, а 16% от анкетираните - допълнителна застраховка за пътуване.

17% от анкетираните са заявили, че ще закупят предварително и ще използват редовно дезинфектанти, а 8% ще носят маска в градския транспорт и след като това престане да бъде задължително.

istock
istock

Един от десет планира да избягва публични събития и тълпи – концерти и купони на плажа.

Вижте най-безопасните държави за пътуване

По-малко вероятно е туристите да посещават редовно кафенета и ресторанти – 10% ще си купуват готова храна за хотела.

7% признаха, че по време на почивката си, за да избегнат струпвания на хора, ще се откажат от местния градски транспорт и ще наемат автомобил под наем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg