"Условията, които налага тази наредба, са неизпълними и през нея прозира желанието да се закрие този сектор - туризмът, вместо да се развива". Това коментира в "Денят започва" Йордан Ибришимов от Българското кемперско общество по повод предложените изменения в правилата за кемпери.

Документът се нарича Проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

Трябва да се извадят редица документи, които са много трудни. Такова едно изваждане всъщност ще коства много време на човек, който желае да притежава парцел за кемпиране и в същото време, той ще може да го ползва само 3 години, обясни Ибришимов.
 
Няма нищо лошо в свободното кемпиране, то е регулирано в много страни, каза още Ибришимов. По думите му обаче, инфраструктурата в България е нулева. Новата наредба с проект на местата за диво къмпингуване коментира и кметът на Царево инж. Георги Лапчев.
 
Истината е, че тази наредба не е пълна. Но дори и да беше, тя нямаше да има смисъл. Докато не се регламентира точно дивото къмпиране, всеки следващ нормативен акт няма да има смисъл, категоричен е Лапчев.
 

istock
istock

Над 70% от приходите в този туризъм са не просто от нощувките, а от интересите на хората, които ходят по местни заведения, ресторанти, допълни Ибришимов.

До 250 лв. на вечер за наем на каравана или кемпер през лятото

Според него, наредбата с предложените нови правила няма да влезе в сила в скоро време. Хората ще ходят, където могат - това е. Ако има къмпинги, ние с караваните и кемперите ще ходим там, каза в заключение Ибришимов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg