Битката в туризма за сезона по морето вече започна! България открива летния сезон на 1 май, а днес ще са ясни и точните правила за почивка по Черноморието тази година. От вчера знаем, че чуждите туристи ще могат да почиват у нас, ако са ваксинирани, ако имат антитела след боледуване или ако покажат отрицателен PCR-тест. 

Курортите в Гърция и Турция също вече анонсираха как ще приемат туристи. За почивката през лятото– у нас, и при съседите, информира NOVA.

Как ще почиваме в Гърция това лято

Напук на ръста на заразените в редица държави и поредните ограничителни мерки, много туристи вече се настройват оптимистично за летни почивки из Европа. В опит да спасят сезона някои от най-популярните туристически дестинации вече обявиха при какви условия ще почиваме това лято. Като изготвиха ясен здравен протокол в сектора. А някои острови и курорти в Европа се обявиха за зони, свободни от коронавирус, тъй като персоналът и местното население са изцяло ваксинирани. Българските хотелиери по морето също се готвят за сезон 2021.

istock
istock

Още със старта на ваксинацията през януари запитванията за морски почивки в туристическите агенции започват да пристигат. Макар и плахо. Първите чужди туристи у нас това лято се очакват още за великденските и майските празници.

Хотелиерите по Черноморието приеха с облекчение новината за стартирането на сезона още в началото на май. Чужденците у нас ще влизат след предоставяне на PCR тест, документ за ваксинация или антитела. Туроператорите подкрепят новите правила. А хотелиери в Слънчев бряг настояват и за четвърта опция - тестване с антигенни бързи тестове на място в курорта при пристигане на туристите. Както и персоналът да бъде ваксиниран. През последните дни Слънчев бряг отново поведе в британска класация за най-евтини курорти. Дали обаче традиционните туристи това лято ще дойдат все още не е ясно.

Резервираме почивка в последния момент

В битката за туристи, Гърция първа от съседите обяви при какви условия ще почиваме това лято. Свободно в страната ще влиза всеки, който отговаря на едно от три изисквания - да е ваксиниран, да има антитела или да е с отрицателен PCR тест. Очакванията са сезонът там да започне на 14 май, а до тогава постепенно ще падат ограниченията. Първи - още в началото на април, ще бъдат допускани туристи от страни-лидери във ваксинацията, разказва българката Таня Колева, която дълги години е екскурзовод в Гърция.

istock
istock

„Първи ще са туристите от Израел, следват Англия – в началото на април ще се отворят границите за страни, които са ваксинирани. Но от средата на май – ще бъде отворено за всички останали”, смята там.

Туристите, които влизат в Гърция, ще бъдат изследвани и произволно. Тази година обаче с бързи тестове, за да може рисковите случаи да се изолират незабавно. А всички медицински разходи ще бъдат за сметка на държавата. 18 гръцки острова вече се рекламират като свободни от COVID зони, тъй като в тях цялото местно население е ваксинирано. Те не са популярни на туристическата карта, но тази година привличат интереса на пътуващите, разказва Таня Колева. Хотелиерите там вече дори съобщават за първите резервации.

Къде искат да почиват българите това лято

„ Това са много малки острови – с население до 1000 човека. Те са ваксинирани изцяло. Три острови са в северната част на Егейско море, останалите са в южната част – това са т.нар. Домеканиси, също така има и 4 острова, които са в Йонийско море, в близост до Корфо и Лефкада”, каза тя.

След тях започва ваксинацията и на жителите на по-големите острови, разказва българката. Приоритетно ще бъдат ваксинирани всички работещи в туризма това лято в южната ни съседка. А очакванията са за два пъти повече почиващи край бреговете на Гърция от миналото лято.

istock
istock

И съседна Турция не закъсня с предложенията за туристите за безопасно лято. Въпреки че все още не е точно ясно при какви правила ще влизаме в страната, в курортите вече се обособяват зони, свободни от COVID, които ще се маркират със специални сертификати, раздавани от държавата. Заетите в туризма за това лято там също се готвят за масова ваксинация преди сезона. И това лято турските хотелиери няма да се откажат от традиционния ол инклузив, с който привличат туристи от цял свят. Но отново при строги правила.

„Между клиента и шведската маса ще има една преграда, самият персонал ще дават това, което туристът си избере – така спестяват изхвърляне на храна, а и може да се спазва дистанцията от 1.5-2 м – самообслужването няма да е възможно”, обясни туроператорът Джемал Лютви.

Турция разхлабва мерките срещу коронавируса

Контролът ще е строг, и ако туристите решат да изпият кафе или вечерят извън хотела. За заведенията – правилата са тристепенни: първо,  ще работят само на 30% от капацитета си, второ – приборите ще се сервират пакетирани, и трето - времето за престой е ограничено. Придвижването в самата държава засега се извършва чрез т.нар. баркодове, които се инсталират в телефоните. Те осигуряват достъп до институции, търговски обекти или големи магазини, разказва Джемал Лютви.

Очакванията на бранша са още в средата на април ограниченията при влизане на туристи да паднат. Възможно е достъп до курортите да става и само с документ за ваксинация. Големият въпрос в туризма остава – ще осигурят ли ваксинационните паспорти зелен коридор за пътуващите това лято. Очакванията са Брюксел да е готов с проекта за тях до дни. А от май европейците, които са ваксинирани срещу коронавирус, да могат да пътуват свободно с паспортите. Те ще съдържат данни за дата на ваксинация, вид ваксина, както и информация за COVID тестове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg