Има ръст на търсенето към дестинации като Мексико, Доминикана за Нова година, като Египет е лидер. Има повишаване на интереса към екзотични дестинации, но за разлика от миналата година, когато имаше истински бум на дестинации като Малдиви и Занзибар, тази година не се наблюдава това в толкова голяма степен.

Очаква се традиционно туристите да бъдат много в съседните на България държави - например Турция, Кушадасъ. Това каза пред БНТ Димитър Балтов, Национално обединение "Бъдеще за туризма".

Пътуването в чужбина ни излиза двойно по-скъпо

По думите му новият щам на коронавируса - Омикрон, внася сериозна несигурност в планировката.

"Предполагаме, че в последния момент ще има много резервации, защото хората изчакват, за да видят какви са рестрикциите, на които ще се спрат различните държави. Пътуванията за момента не са съществено поскъпнали, туроператорите се стремят към по-добра позиция на пазара, а не към печалби, но поскъпване със сигурност ще има, поради поскъпването на горивата, газа, електроенергията", допълни Димитър Балтов.

istock
istock

Той заяви, че анулирането на почивките в последния момент от страна на клиента зависи от условията по договора с туроператора, като повечето услуги са предплатени и голяма част от тях са невъзвръщаеми.

Масово отменят резервации за почивка

Димитър Балтов уточни, че когато анулацията е от страна на туроператора, той трябва да възстанови 100 процента от сумите в 14-дневен срок.

"Помощта, която имаме от държавата не е достатъчна, затова настояваме за създаване на Фонд за гарантиране на пътуванията", каза още Димитър Балтов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg