След като летния туристически сезон беше повлиян от COVID кризата през последните две години, тази също не изглежда толкова благоприятна за бранша. От една страна заради липсата на руски и украински туристи това лято и от друга заради настанените бежанци в част от хотелите ни по Черноморието, информира NOVA.

Яна и семейството й плануват лятна почивка. Бюджетът, който могат да отделят за седем нощувки за двама възрастни с дете на 7 години е около 1500 лева.

„Две години подред сме в България и решихме малко да сменим на някой гръцки остров”, споделя Яна.

Предпочитат Гърция заради хубавата храна, качеството на услугите и красивата природа.

Туристи продължават да чакат компенсации за отменени почивки

„Като че ли в Гърция са малко по-любезни хората. Като цяло в Гърция ме грабна това, че шезлонгите са към заведенията и парите ги изразходваш в консумация, а не да се заплаща чадъри и шезлонг и после консумация”, допълва тя.

istock
istock

Що се касае до почивка в България, най-често българският турист организира пътуването си сам, без да ползва услугите на туроператор.

„Българинът обикновено реша в последния момент. За да се ползва туроператор е необходима някаква нагласа – например сега да знаете кога ви е отпуската през лятото, за да може да отидете с туроператор, който специално е наел контингент в някакъв хотел, за да ползва по-добрата цена”, обясни Румен Деаганов от Института за анализи и оценка в туризма.

Не такава обаче е ситуацията, когато става дума за почивки зад граница.

Почивката поскъпва с минимум 10% за Великден

„Туроператорът ни консултира къде може да отидем и кое е най-доброто за нашия бюджет”, допълва Яна.

Ползвайки услугите на туроператор, туристът ползва и сравнително по-ниска цена. Лятната почивка на база all inclusive се оказва най-предпочитана сред българските туристи.

„Най-често това, което предлагаме е Турция – като най-икономичен и добър вариант за почивка, отговарящ за качество цена. Съответно клиентите предпочитат организираното пътуване лятно време до Турция”, смята Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма”.

istock
istock

„По отношение на Турция най-изгодни са пътувания, които са в комбинация с някакъв транспорт, тъй като логистиката е малко по-трудна отколкото Гърция. В също време хотелите там независимо, че са 5- звездни изглеждат доста лъскави като качество българските 5 -звездни хотели са над турските 5 -звездни хотели”, допълва Драганов.

Кои са най-добрите гръцки острови за туристи

Редом до Турция сред предпочитаните дестинации за лятна почивка, българинът избира още родното Черноморие и Гърция. Ето какво показва и нашата проверка за това колко ще ни струва летуването в трите държави, ако направим ранна резервация. За тричленно семейство с дете до 12 години, за 7 нощувки на база all inclusive в 5 звезден хотел, най-евтиният вариант за почивка е в Турция – в Анталия или Кушадасъ. Там в зависимост от транспорта – дали с автобус или самолет – цената варира между 2276 и 3 113 лева. В Гърция на п-в Касандра или Олимпийската ривиера - за същите условия, без осигурен обяд, цената започва от близо 2800 лв и достига до почти 3300. В България престоят излиза най-скъпо. За престой на южното ни Черноморие цените варират между 3100 и 3600 лева, като в сумата не е включен транспорт.

„За датите, които сме извадили в момента. Излиза, че в Гърция е по-евтино от при нас. Две години туризмът беше един от най-ударените бизнеси, енергийната криза, която в момента е най-големият бич за хотелиерите – за настаняването и изхранването, кризата в хранителната част – също са доста повишени цените – предполагам, че може би на това се основава”, казва Илиева.

Край на безплатните и евтини чадъри и шезлонги на плажа

Сравняваме цените на офертите и на втора туристическа агенция. И този път сме избрали същите условия само, че настаняването е в 4-звезден хотел. Тогава почивката в у нас, в зависимост дали на южното или северното ни Черноморие варира между 1600 и близо 2000 лева. В цената обаче не са включени разходите за транспорт. В Турция в зависимост дали ще пътуваме с автобус или със самолет, ще трябва да отделим между 1800 и 2600 лева. А за Гърция ще са ни нужни между 2600 и 3200 лева.

Istock
Istock

„От това, което аз ежедневно комуникирам с нашите клиенти оставам с впечатление, че за тях Гърция е предпочитана например заради вкусната храна, заради близостта, заради големите и чисти плажове. Т.е. когато говорим за Гърция, това което изниква в съзнанието на българския турист е поддържаност и чистота на водата и на плажовете. Т.е. Гърция по този критеий е предпочитана. Когато говорим за Турция голяма част от туристите избират заради изключителното качество на храната и забавлението което предлага на място за деца. Това е представата на българския турист, а когато се избира България – България в нашите представи е място, което бързо и лесно достъпно. И ако мога да попадна на хубаво място с хубава храна ще бъда доволен”, коментира туроператорът Светла Тагарева.

Хотелиери в Балчик са пред фалит

Между 10 и 20% ще се вдигнат цените на летните пътувания, ако направим резервацията си с напредването на туристическия сезон.

„В  последните години туристите са склонни да плащат малко повече спрямо това което очакват и да получат малко повече това което очакват. Преди години цената беше много основен критерий за избор на почивка – но в последно време по-скоро туристът би се вслушал в препоръките на туроператор или неговия турагент, защото хората нямат безкрайно много почивки особено вече след ковид някой от тях не са почивали в продължение на 2 години. И тази година ще е една от първите им почивки, т.е. те са готови да отделят повече пари, за да имат една незабравима ваканция”, добавя тя.

Войната в Украйна ще окаже влияние и на трита пазара, смятат експертите.

istock
istock

„Турското правителство заделя 300 млн. евро за туристическата дейност през този летен сезон. Те плащат за всеки самолет, подпомагат туроператорите, подпомагат хотелиерите. Там имаме държавна политика по това да има туристи в хотелите”, обясни Румен Драганов.

„В Гърция техният министър – направиха бързи размествания, успяха да стимулират бизнеса по начин да преодолеят тези икономически фактори, които се появиха изведнъж при нас. Ние в момента сме в ситуация на пожар с украинците разположени на крайбрежната ни ивица в очакващи хотелите сезон. В същото време имаме мерки, които да привлекат чуждите туристи да пристигнат при нас – още повече, че дори имаме ограничения, в лицето на тестовете – факт, който продължаваме да имаме към различни държави.”, казва Павлина Илиева.

От бранша настояват да отпаднат изискванията за представяне на зелен сертификат или отрицателен тест за коронавирус при влизане в страната.

Сегашните изисквания за влизане в страната важат до 15 май. След тази дата се очаква решение на Министерство на здравеопазването какъв ще е достъпът за влизане у нас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg