Министерският съвет взе решение да намали част от концесиите на стопаните на морски плажове, ако те от своя страна - намалят цените на чадърите и шезлонгите между 50 и 100%. Всеки концесионер сам трябва да реши дали да сключи такова споразумение с държавата.

Седмица преди официалното откриване на плажовете у нас – 1 юни, става ясно, че стопаните на ивици могат да намалят цените на своите съоръжения и съответно да им бъде опростена част от концесионната такса. Заради късната мярка обаче повечето концесионери все още не са решили дали и с колко ще намалят цените на чадърите и на шезлонгите.

От 50 до 100% по-евтини чадъри и шезлонги

И тази година стопаните на Северния плаж в Бургас възнамеряват чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни. Все още обаче не са категорични за нулевите цени.

"Всичко това обаче зависи от това дали ще имаме възможност да сключим допълнително споразумение с държавата, също така и кога ще можем да го сключим, защото по сегашните условия би трябвало до края на този месец да заплатим половината от концесионната вноска за годината", обясни пред БНТ Симеон Цветков, който е представител на концесионера.

istock
istock

Тепърва ще се запознават с новото решение на Министерския съвет и концесионерите на плажовете в Слънчев бряг и Созопол. Миналата година там сянката беше по 4 лв. за чадър и 4 лв. за шезлонг. Драстични промени не се очакват. И тази година по ивиците у нас ще се предлагат луксозни плажни съоръжения на пясъка, които са към заведенията и не се влияят от обявените цени за чадъри и шезлонги.

"Допълнителните търговски площи са предназначени за поставяне на маси, на барбарони, ако е позволено това лято, на шатри и други такива. Тоест, ако някой иска да седне там, да бъде обслужен от сервитьор, да си поръча нещо, нормално е да си плати консумацията", коментира Кристиян Киров, който е собственик на плажно заведение.

Ще бъдат ли безплатни чадърите и шезлонгите по морето това лято

Вече са намалени цените на шезлонгите и чадърите на плажа в Крайморие, който вече отвори за летовници.

"5 лева за чадър и 5 лева за шезлонг, като държа да отбележа, че нито масичка, ни по желание на клиент шалте, не се таксува допълнително. Това влиза в цената на комплекта", каза концесионерът на плажа Николай Димитров.

До 10 дни стопаните на плажове трябва да уведомят ресорното министерство дали ще намалят цените на съоръженията си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg