Независимо къде и как ще почиват мнозинството от българите, които планират зимна ваканция, заявяват, че ще отделят около 1000 лева за нея.

Това показва проучване на Gallup International България.

Над 2,4 милиона българи обмислят туристическо пътуване или почивка в страната тази зима – за предстоящите празници или за зимния сезон.

Предпочитани остават българските зимни курорти и културно-историческите дестинации.

За какво да внимаваме при покупка на ваучер за подарък от ЕС

Условията за туризъм в зимните курорти в страната като цяло се подобряват, е мнението на българите. СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове.

istock
istock

42% от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за зима 2019-2020 г. в България, сочи проучването.

18% посочват, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. Социолозите констатират, че българските курорти са закономерно по-предпочитани за почивка, отколкото тези в чужбина.

Това, разбира се, се дължи на комплексни фактори, сред които основно място заема ценовата достъпност.
 
Очаквано, българите в активна възраст, финансово по-обезпечените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.
 
За 57% от анкетираните туризмът в българските зимни курорти се подобрява като цяло. За 26% това не е така, а 17% не могат да дадат отговор.
 
Условията за зимен туризъм, които България предлага, са оценени високо от българите – близо три четвърти от всички запитани смятат, че условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага, са определено добри (27%) или по-скоро добри (46%).

8% от българите са по-скоро недоволни от предлаганите услуги в зимните курорти в страната, а 6% изобщо не са доволни. Останалите се затрудняват да отговорят.
 
Когато става дума за пътуване по Коледа и Нова година, например, средната продължителност на планирания туризъм в България е пет дни.

Изглежда, че празничната почивка в чужбина за онези българи, които могат да си го позволят, ще продължи повече време – средно около девет дни. Това вероятно се дължи и на организираните пакети.
 

istock
istock

Разбира се, както може, да се очаква, ските остават по-рядко срещаното желание – по-голямата част от онези, които се очаква да пътуват в България, предпочитат да прекарат ваканцията си тази зима по-скоро релаксирайки: в СПА курорт или да посетят културно-историческа забележителност в страната.

Каква сума ще отделим за коледни подаръци

Заявилите, че планират пътуване за културно-исторически, СПА, винен или друг вид туризъм са близо три пъти повече от тези, които планират да отидат на ски или друг вид зимен спорт.

Това отново може да се свърже и с ценовата достъпност на любителското практикуване на зимен спорт.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg