Възможно ли е да купите ваучери за подаръци от магазин в друга държава от ЕС?

Кога изтичат подаръчните сертификати? Европейски потребителски център България предоставя полезна информация, събрана от мрежата на потребителските центрове в ЕС, Исландия и Норвегия.

Мога ли да купя ваучери от друга страна в ЕС?

Да, можете. Благодарение на края на неоправданото геоблокиране може да купувате стоки и услуги от търговци със седалище във всяка една държава от ЕС. Това важи и за ваучерите.

Как да откажем договор за покупка, която не искаме

Имайте предвид обаче, че продавачът не е длъжен да прави доставка до България, ако обикновено не го прави. В действителност - проблемът с доставката може да възникне при купуване на ваучери, но не и в случай на електронни талони.

Заради това е добре първо да проверите съответната информация в Общите условия на сайта на магазина. Ако все пак се съмнявате, не се колебайте да попитате търговеца! Проверете и как стои въпросът с доставката на подаръка, който след това ще бъде „осребрен“.

istock
istock

Колко дълго важат ваучерите?

В повечето държави няма определен срок за валидност на ваучерите, определен нормативно, а зависи от търговеца. Обикновено тази продължителност се записва на самия талон.

Триковете на търговците при онлайн пазаруването - как да ги избегнем

В Германия ваучерите най-често важат 3 години, в Латвия – 6 месеца или 1 година, в Гърция – от 3 до 6 месеца, в Унгария – ако няма изрично определена продължителност, то периодът е 5 години, а за Швеция – обикновено 10 години.

Ако купите подаръчни сертификати от магазин в Норвегия – валидността е 3 г., освен ако изрично не е уточнено, че срокът е по-кратък. За Дания срокът също най-често е 3 години, но сумата за електронните ваучери може да бъде възстановена през първата година след изтичането на този срок.

istock
istock

Възможно ли е ваучерът да бъде персонализиран?

В някои държави – да. Ако го купите от австрийски магазин, ваучерът може да се използва само от този човек, на чието име е регистриран. Купени от Франция, персонализираните ваучери могат да се използват от други хора, само ако Общите условия на търговеца предвиждат това.

Коледа в кутия за обувки

Специално внимание обърнете на условията, ако ще взимате подаръчни талони, свързани с екстремни преживявания като скокове с парашут например, при които е важно да се отчете и здравословното състояние на приносителя.

istock
istock

Може ли сертификатът да се ползва в български клон на международна верига магазини от същата марка?

Зависи от компанията. Проверете условията на сайта или попитайте в магазина.

Ако нещо се обърка, и имате спор с търговец от друга страна в ЕС, Исландия или Норвегия, какво да правите?

Потърсете Европейски потребителски център България за съвет на www.ecc.bg.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg