Въпреки изискването от 1 юни концесионерите и стопаните на плажове да осигуряват спасители  и медицинско обслужване на ивиците, посетителите все още са малобройни. Още по-малко са тези, които се осмеляват да влязат във водата. Плажният сезон е зависим от времето и реално последните години започва след 15-20 юни. Това коментира пред БНР-Бургас Кирил Спасов, управител на ивиците Созопол-Централен и Несебър-юг. Спасов отговаря и за най-големите плажове по Южното Черноморие-тези в курорта Слънчев бряг.
 
Цените на чадърите и шезлонгите на петте ивици ще бъдат същите като през миналото лято, посочи той.
 
"С новите договори всеки един концесионер, подписвайки няма право да променя цената до края на концесията. Цените по Черноморието варират между 8 и 10 лева. На т.нар. градски плажове като Созопол и Несебър, цената е 7-8 лева, в зависимост от курорта, а в големите курортни комплекси като Слънчев бряг и Златни пясъци, цената е около 10 лева.", обясни Спасов.
 
Ивиците покриват и необходимите изисквания за спасители и медицински екипи. Набирането на спасители е трудно, заради сезонността на работата.

Спира ли Гърция практиката фрапе срещу чадър и шезлонг

"Слънчев бряг е разделен на три части-Северен, Централен и Южен. Южната част е най-малка-там има 10 поста и 20 спасители. Те имат и сменници, защото няма как всеки ден да са на работа. Така бройката нараства до 25 души. Другите две ивици са доста големи. Правилникът казва така-в големите комплекси постовете са разпределени през 100 метра, а в градските плажове са през 150. Така Северен и Централен плаж са с по 21 и 22 поста-съответно 42 и 44 спасителя постоянно през юли и август.", каза управителят.
 
За малките плажове е различно, но те обикновено са с дължина около километър, съответно това означава 5-6 поста, уточнява Спасов.
 

istock
istock

Информацията, че цените на плажните принадлежности в Гърция са завишени за този сезон, няма да доведе до преливане на туристи към Българското Черноморие. Цените там са в евро и винаги ще са по-високи, а нашите плажове като условия по нищо не отстъпват на техните, затова апелирам към българите да ги оценят и рекламират, апелира Кирил Спасов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg