Турция установява хигиенни мерки и изисквания за подготовката за завръщането на туристите, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой в неделя, съобщава "Дейли Сабах".
 
Стъпка по стъпка хората трябва постепенно да могат да пътуват в страната от края на май, заяви Есрой пред CNN Türk. През юни ще започнат постепенно и международните полети, добави той.
 
Правителството е разработило програма за сертифициране на хотели и ресторанти, които трябва да бъдат подложени на строги разпоредби, каза Есрой.

Програмата има 132 критерия, включително осигуряване спазването на хигиенните разпоредби и прилагането на социално дистанциране. Членовете на персонала също трябва да бъдат обучени по мерките за предотвратяване разпространението на инфекции.
 
Персоналът ще да носи на хората храна и напитки. Бюфетите ще бъдат разрешени, но няма да се допуска гостите да се самообслужват.
 
Правителството публикува и преглед на наличните болници в популярни за туристите райони и изброява техните възможности.
 
Туризмът е важна част от икономиката на Турция и страната очакваше 58 милиона посетители през тази година, което вече е малко вероятно предвид пандемията. Ерсой каза, че ако коронавирусът е под контрол, може да се очакват 63 милиона туристи през 2021 година.
 

istock
istock

Броят на чуждите посетители, пристигащи в страната, възлиза на 4,24 милиона през първото тримесечие на годината, което е спад от 22,1% на фона на ограничението за пътуване в световен мащаб поради пандемията, сочат данните на Министерството на културата и туризма.
 
Страната също отбеляза спад от 11.4% на приходите си от туризъм през периода януари-февруари, като сумата е намаляла до 4.1 милиарда долара, сочат данните на Турския статистически институт (TurkStat).
 
През 2019 г. Турция е била посетена от над 45 милиона чужденци, спрямо близо 39,5 милиона през 2018 година.
 
Страната постепенно облекчава мерките, наложени за ограничаване на разпространението на вируса.

Кога ще можем да отидем на море

От понеделник търговските центрове и фризьорските салони предстои да отворят отново.
 

Броят на дневните смъртни случаи от коронавирус и нови случаи в Турция рязко намаля през последната седмица спрямо пиковете, регистрирани миналия месец.
 
Броят на хората, починали от COVID-19, се е увеличил с 50 до 3739, показват данните на здравното министерство в събота. Общият брой на случаите нараства с 1546 до 137 115. Около 89 490 пациенти са се възстановили от болестта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg