През тази година се очаква туроператорите да не се конкурират, а да се кооперират за превоза на туристите, за да снижат транспортните си разходи в кризата.

Това заяви пред БНР Джамал Лютви - управител на туроператорска фирма, която организира пътувания за български туристи в Турция.


Заради по-късното начало на туристическия сезон в Турция заради коронавируса, неговата фирма предвижда транспортиране на туристи за почивки едва през септември и октомври.

Август традиционно е по-слаб за българите, защото тогава в Турция е по-горещо и по-скъпо, пояснява Лютви.

Ще поскъпне ли почивката в Турция заради пандемията

Отчита се ръст на индивидуалните резервации при туроператорите. Това са клиентите, които предпочитат да пътуват с коли и тази година за тях това ще е плюс, смята управителят.

Ранните записвания се пренасочват или за септември и октомври тази година или направо за следващата

istock
istock

При нас специално хората предпочитат или ваучери на стойността, която са платили, или да пренасочат своите пакети за следващи дати“, коментира Джамал Лютви. По думите му под 1% са исканията за връщане на предплатени суми за екскурзии и почивки.

Без шведска маса в турските хотели

Лютви прогнозира повишаване на цените в Турция заради увеличения брой на дейностите за превенция от Covid-19. Музеите също вдигат цените за посещения. Ето защо индивидуалният турист няма да отсъства от Турция, но организираният турист ще ползва по-добри условия, убеден е Джамал Лютви. 

„Само до Турция отиване и връщане, автобусен билет на един човек струва 100 лева, ние като туроператори отгоре даваме две нощувки. Возим за 120-130 лева – не може крайният потребител да стигне до тази цена.“

Според Лютви хората първо ще гледат да осигурят бъдещето си, а след това лукса.

istock
istock

„Когато кризата отмине, хората ще са уплашени, без финанси или ще са използвали всички свои отпуски – платени и неплатени. Туризмът може би ще се възстанови към края на годината и евентуално следващата година по това време.“

Кога ще можем да отидем на море

„Тази година, така или иначе, целият свят я е отписал. Така или иначе, тази криза я има“, допълва Джамал Лютви, според когото дори туризмът да се възстанови догодина, „няма да е вече това, което е било преди“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg