Седемдесет хиляди туристи от чужбина се очаква да пристигнат в България до дни, за да посрещнат Коледа и Нова година. Иначе за декември у нас общата бройка на чуждите туристи ще доближи около 500 000 души, каза пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

Въпреки натрупването на много и поредни почивни дни, най-предпочитани за празниците са тридневните ваучери с две нощувки. Планинските ни курорти ще бъдат пълни на 100%.

Очакват се 60% български туристи в зимните курорти


Най-добрите дестинации за посрещане на празниците в края на годината у нас вече са разпродадени. По-добрите от тях са резервирани още от миналата година, като са запазени конкретни стаи, маси в ресторанта и дори е уговорено празничното меню, каза Румен Драганов.

Лъки Банско

Драганов обясни защо не трябва да се гордеем, когато видим името на България на челни позиции в международни класации за изгодни туристически дестинации. Според него, колкото по-назад сме в една такава класация, толкова по-платежоспособни туристи ще привличаме, които ще обръщат повече внимание на българската култура и история.

Смисълът на туризма е да създаде работни места и да подобри местните икономики, уточни Драганов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg