Кипър очаква туристите през август да бъдат пет пъти по-малко в сравнение с миналата година.

Правителството беше принудено да ревизира прогнозите от април за летния туристически сезон. Същевременно страната е с много малко нови случаи на коронавирус.

Около 100 000 туристи се очаква да почиват в Кипър през август, което е едва 18% от чуждестранните гости през август 2019 г.

Това е и с 50% по-малко от първоначално обявената цел на правителството за 200 000 пристигнали курортисти в най-силния туристически месец. Новите ревизирани прогнози обяви заместник-министърът на туризма Савас Пердиос.

Само с отрицателен PCR тест от днес пускат българите в Кипър

Миналия август средиземноморската страна прие над 550 000 туристи.  

istock
istock

В най-добрия случай за цялата година Кипър ще посрещне 20-25% от туристите, дошли тук миналата година, а загубите в отрасъла се изчисляват на 2 млрд. евро, каза още Пердиос.

Основният проблем е, че традиционните ключови пазари на страната – Великобритания и Русия, които осигуряват близо 60% от туристическия поток към средиземноморския остров, все още остават затворени поради епидемичната обстановка в тях.

Кипър поема разходите за заразени туристи

В същото време самият Кипър е безопасна дестинация, като отчита само единични случаи на новозаразени.

istock
istock

2019 г. постави рекорд с пристигнали почти 4 млн. туристи, което е близо 4.5 пъти повече от самото население на страната.

В началото на юни, когато Кипър отвори летищата си след карантината заради коронавируса, оптимистичният сценарий бе тази година да бъдат достигнати 30% от миналогодишния брой туристи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg