„Отпускаме 56 милиона лева в сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID-19“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. 

Бизнесът: Какво става с резервациите за Нова година


Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

„С 51 милиона лева ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност“, информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

istock
istock

Разпоредбите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение предвиждат средствата да се предоставят на туристическите оператори и туристическите агенти по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. 

В тази връзка проектът на наредба е изпратен на Европейската комисия, като следва да се има предвид, че помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Комисията.

Аirbnb имотите са по-привлекателни за туристите в пандемията


Министерският съвет прие и Постановление, с което се одобрява отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лв. за 2020 г. За преодоляване на последиците във връзка с пандемията се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg