Във време на пандемия airbnb имотите се оказват по-привлекателни за туристите. 

Това коментира за Радио Варна Красимир Андреев от Асоциацията на наемодателите в България.

По думите му, част от наемодателите в платформи като airbnb - за кратковременно отдаване под наем на жилища дори са реализирали по-големи приходи в сравнение с предпандемичната 2019 г.

Фатален за туризма ще е втори локдаун на държавата

Иначе, в началото на все още настоящата година, между 10 и 14 хил. по неофициални данни са имотите, които се отдават под наем в България чрез платформата. Колко са те в момента е трудно да се каже.

istock
istock

Големите предизвикателства за наемодателите, но и за отсядащите - предимно български туристи, са освен сривът в туристическия поток - по експертни оценки той се изчислява на 80-90 на сто, но и факта, че през есента и зимата, Варна е град почти без туризъм. Това важи особено за тази година.

Зимна почивка в чужбина почти отсъства от плановете на българите

Все пак не можем да спрем хората да пътуват, но се налага въвеждането на повече технологии и иновации при настаняването на туристите. Това означава безконтактно настаняване, въвеждането на блокчейн за следене да достъпа и др.

Пазарът се саморегулира, но въпреки това остава проблемът със сивия сектор, смята и Руслан Петков - управител и собственик на пропърти мениджмънт компания, която управлява над 40 имота в платформата airbnb във Варна.

Редуцират се най-вече имотите в по-крайните квартали и в по-ниския ценови клас. Част от наемодателите преминават и към т.нар. средносрочно или дългосрочно отдаване под наем, в опит "да закърпят бюджета".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg