„Получаваме този удар и това решение на министъра на здравеопазването за въвеждане на задължителен PCR тест за влизащите от европейски страни у нас граждани е абсолютно несъгласувано и неочаквано“.

Това заяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Борда по туризъм, във връзка с това, че Националният борд по туризъм и Националната туристическа камара вчера изпратиха отворено писмо към министри да отпадне изискването за отрицателен PCR тест при влизане в страната.

Зам.-председателят на БАХР: Здравето на първо място, но бизнесът трябва да бъде компенсиран подобаващо

Това ще доведе до провал на зимния туристически сезон, който сега е в едно добро развитие. Питаме здравния министър - това съгласувано ли е с вицепремиера министър на туризма – нищо подобно не е направено към нас“, заяви още Карастоянова.

Тя допълни, че не получават отговор на писмата си до министъра на здравеопазването, включително на въпросазаетите хора в бранша няма ли да бъдат включени на първа линия.

istock
istock

Защо не се осигурят бързи антигенни тестове на границата и ако тези тестове са положителни за някои от влизащите в страната туристи - само те да бъдат карантинирани. Това е единствената нормална линия на поведение и мислене. Ние категорично възразяваме срещу такъв тип вземане на решения ад хок с мултиплициращ негативен ефект – това ще доведе до крах на сезона“.

Съкратените в туризма се увеличават

Вече има анулиране и на резервации, посочи още Карастоянова.

Тя добави, че не трябва да се предприемат протестни действия, преди да се изчерпат възможностите за диалог, а браншът досега е демонстрирал разбиране по въпроса за предпазване от разпространението на новия вирус.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg