Прекратени са регистрациите на 101 туроператори без задължителната застраховка през предходния служебен мандат, а за периода февруари – април 2023 г. по същата причина е заличена регистрацията на още 98 туроператори. Това съобщи министърът на туризма Илин Димитров, представяйки свършеното от него и екипа му във фейсбук.

Същевременно са регистрирани 17 туроператори и туристически агенти, пише още министър Димитров.
 
По думите му е била създадена безупречна координация и взаимодействие между Министерството, КЗП, ИА "Автомобилна администрация" и Областните дирекции на МВР, сектор "Противодействие на икономическата престъпност" по реализирането на контролната дейност – проведени бяха 8 проверки на ГКПП за нелоялни практики и "нелегални екскурзии", като проверките ще продължат през цялата 2023 г., а браншът оценява инициативата позитивно.

Регистрирахме най-успешния зимен сезон откакто водим статистика - туристите са с 23 на сто над 2019 г. и 25 на сто над миналата година, въпреки неблагоприятните климатични условия през тази зима. Това е един от основните показатели за работата на всеки един министър на туризма - реализираните нощувки и вкараните в бюджета средства, изтъква още Илин Димитров. Той цитира данни на Световната организация по туризъм (UNWTO), според които България е на шесто място в света по "най-добре" представяща се държава за първото тримесечие на 2023 спрямо 2019.

Кои са най-чистите плажове у нас

Успяхме да свършим работа за 2 години в рамките на 8 месеца - категоризирахме над 1400 туристически обекта със забавени и изтекли категоризации. Само за последните два месеца са извършени почти 150 категоризации и сертифицирания. Без тях хотелите щяха да затворят и не можеха да сключат договори с туроператорите, посочва министър Димитров.

istock
istock

Според него предприетите действия за осигуряване на публичност и прозрачност при провежданите процедури по отдаване под наем на морски плажове чрез засилване на вътрешните контролни механизми и осигуряването на наблюдатели от ДАНС, КПКОНПИ и МВР, са довели до повишаване на доверието в работата на Министерството и до защита на правилата на свободната и лоялна конкуренция. Наблюдава се тенденция на значителен ръст на направените предложения за годишни наемни цени, като за някои обекти са предложени цени, надвишаващи в пъти определените минимални такива, изтъква министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg